Turister utan gränser
De karvar i Colosseum, sover olovligt i Eiffeltornet och dansar nakna i antika tempel. De senaste månaderna har rubriker om skadegörande turister duggat tätt. Det dåliga beteendet späs på av sociala medier – men det är också sådana som kan få stopp på överträdelserna, enligt experter.
Du har säkert klickat på artiklarna: Två amerikaner åtalats efter att onyktra ha smitit in i Eiffeltornet och tillbringat natten högt ovan Paris. Kanadensisk pojke ”råkar” karva sitt namn i ett 1 200 år gammalt japanskt tempel som står på världsarvslistan. Tysk kvinna grips efter att först ha smitit från hotellräkningar och sedan strippat i ett hinduiskt tempel på Bali.
Listan kan göras lång.
Vill bli odödliga?
När resandet kom igång efter covidpandemin var det som många turister förlorat respekten för andra länders kultur och historia. De hade helt enkelt glömt hur man beter sig när man är borta hemifrån, att resande är ett privilegium med ansvar.
Reseexperter har flera förklaringar. Det dåliga uppförandet kan drivas av sociala medier och en ständig jakt på gillanden. Men det kan också handla om ”hämndturism” och ångest efter covidårens nedstängningar. Gail Saltz, New Yorkbaserad författare och psykiatriker, är inte är förvånad att ett stort antal människor ristar in sina namn på monument som Lutande tornet i Pisa och Colosseum i Rom.
– De tror att det här är en chans att göra sig odödliga, säger hon till brittiska BBC.
Och företeelsen är inte ny. Faktum är att inristningar, ”mänsklig graffitti”, som har hundratals eller tusentals år på nacken finns på lämningar som Pompeji och de egyptiska pyramiderna. Upptäcktsresande som Christofer Columbus och Hernan Cortes, som på 1400-talet hittade en sjöväg till Amerika respektive aztekernas rike i dagens Mexiko, uppges ha varit pigga på att lämna signaturer. Och på 1700- och 1800-talen var det kutym bland brittiska adelsmän att uttrycka sig respektlöst och förminskande när de reste runt i Europa, enligt turismhistoriker Lauren Siegel vid University of Greenwich.
Kräver löften
Men bara för att ett beteende funnits länge betyder det inte att det är bra.
I vår tid sprids ofogsidéer och tondövhet som en löpeld i sociala medier. Men det är också så allvarliga övertramp kommer fram och uppmärksammas, vilket kan leda till att vandalturister grips. Att hamna på Instagramkontot @passengershaming är inget att sträva efter.
Flera resmål har också vidtagit åtgärder mot de bråkiga turisterna. Bali och Island ber exempelvis resenärer avge ett löfte om att respektera deras kultur och miljö. Öriket Palau i Stilla havet tvingar turister att skriva på ett ”eko-löfte” vid ankomst. Och Australien har stängt den röda sandstensmonoliten Uluru (även kallat Ayers Rock) för besökare eftersom den är helig för ursprungsbefolkningen aboriginer.
Amsterdam i Nederländerna har gått steget längre. Staden har lanserat en annonskampanj på temat ”håll er borta” riktad mot överförfriskade brittiska män. På ett antal platser i centrum finns också skyltar på engelska som informerar om att det är förbjudet att kissa på allmän plats.
I svenskparadiset Mallorca har flera demonstrationer anordnats i protest mot turismen.
Bilder: Shutterstock
Publicerat 25.09.2023