Kultur

Äventyr i tiden – och nerver av stål

Svårbestigna toppar, bländande glaciärer och havens dolda djup.
Extremturismen växer – för den förmögna skara som har råd med den. Resenärerna är ofta på jakt efter kickar som ingen femstjärnig anläggning kan ge.

White Desert Antarctica rum på hotellet
Äventyrsturismen är en sektor som växer. 2032 spås den omsätta svindlande 4 600 miljarder dollar. Foto: White Desert Antarctica.

– När adrenalinet rinner till känner man sig som mest levande, konstaterar den brittiske entreprenören och filantropen med det väldigt träffande namnet Julen Mountain för tidskriften Wired.  

Mountain har bestigit Mount Everest men avfärdat en tur till Nordpolen som för enkel. Han lät sig intervjuas när han just klarat ännu ett extremäventyr: han flög en lätt, öppen helikopter (Bell 505) över Atlanten. Under turen tvingades han bland annat stiga 4 500 meter upp i kall, syrefattig luft för att undvika Grönlands frusna dimbanker.  

– Denna utmaning, att flyga över isberg och skogar långt från civilisationen… Ett motorhaveri skulle innebära döden, säger han entusiastiskt.

Gångstig till Mount Everest Base Camp vägvisare i Himalaya, Nepal. Khumbu glaciär och dal snö på bergstoppar, vacker utsikt landskap
Bestig branta berg, vandra i otillgänglig regnskogen eller cykla på glaciärer. Bland världens rika växer intresset för så kallad extremturism. Foto: Shutterstock

Privata äventyr

Jules Mountain är långt ifrån ensam. Ett växande antal bolag nischar nu in sig på att leverera nervpirrande strapatser till superrika och äventyrslystna, som Mountain. Vissa är inriktade på rymden, andra på havens djup, regnskogar eller tuffa bergslandskap.

Bland entreprenörerna finns alpinisten Garrett Madison som driver Madison Mountaineering i Seattle i USA. Han har bestigit Mount Everest hela 13 gånger och var först i världen med att ta en expedition till topparna av både Mount Everest och Lhotse (världens fjärde högsta berg) inom loppet av 24 timmar. Nu, efter pandemin, ser han en kraftig ökning i antalet bokningar.

– I fjol la en kund 200 000 dollar på att köpa upp alla platser på en resa till Antarktis, där vi skulle bestiga Mount Vinson. Det är den senaste trenden, miljardärer vill ha sina egna privata äventyr med kompisar, berättar han.

Den globala äventyrsturismindustrin är inne i en kraftig tillväxtfas. I fjol omsatte den 367 miljarder dollar, men inom en tioårsperiod väntas omsättningen ha ökat till hisnande 4 600 miljarder dollar, enligt en prognos från konsultbolaget Allied Market Research.

utsikt över Everest från Gokyo-dalen med en grupp klättrare på glaciären, vägen till Everests basläger, Sagarmatha nationalpark, Khumbu-dalen, nepalesiska Himalaya
Äventyr lockar. I fjol omsatte den globala äventyrsindustrin 367 miljarder dollar. Foto: Shutterstock

Pandemi och teknik

Nyhetssajten Axios framhåller pandemin och den snabba tekniska utvecklingen som bakomliggande skäl. Pandemin, eftersom månaderna i isolering fick många att inse vikten av att uppfylla sina drömmar. Teknikutvecklingen för att nya typer av farkoster, bränsle och material gör det lättare att utforska ogästvänliga miljöer.

– Det finns väldigt få platser på planeten där människor aldrig varit. Efterfrågan på unika resor gör att priserna nu stiger, konstaterar James Petrick, professor vid Texas A&M University och specialist på turism och rekreation, för Axios.

Extremäventyr är dock ofta farliga, något passagerarna på miniubåten Titan fick erfara i somras. Alla fem ombord omkom i vad som tros ha varit en katastrofal implosion på väg mot oceanångaren Titanics vrak. Företaget Oceangate, som ägde miniubåten, har nu upphört med undervattensexpeditioner.

Echo Camp i Antarktis bildspel
Semestra på is. Det lyxiga ekolägret Echo Camp i Antarktis lockar förmögna och äventyrslystna. Foto: White Desert.

Lyx på is

Händelsen verkar dock inte ha dämpat intresset för extremturism nämnvärt. Superentreprenören Richard Bransons bolag Virgin Galactic lät nyligen tre rymdturister susa upp i det blå och en kort stund uppleva viktlöshet. En av dem, en Parkinsonsjuk man, hade köpt sin biljett 2005 för motsvarande 2,5 miljoner kronor.

En rejäl resebudget krävs också för den som vill uppleva researrangören White Deserts haussade nya anläggning Echo Camp i Antarktis.

De flesta gäster anländer till det rymdliknande, lyxiga ekolägret med privatplan. Härifrån går det att klättra på isväggar, bestiga glaciärtoppar, skåda kejsarpingviner och, så klart, ge sig av mot Sydpolen. Men i lägrets säregna, ultradesignade boendekapslar finna även gourmetkockar, barer och en bastu med unik utsikt. Priset? Från 650 000 kronor och uppåt.

Publicerat 28.08.2023