Kultur

Cykelparadis i Toscana

Vita grusvägar, cypresser och respekt från såväl bilförare som lokalbefolkning.
Cyklister från världens alla hörn vallfärdar till Toscana i Italien.
– Toscana är i en klass för sig, säger arkitekten och cykelentusiasten Thomas Sandell.

Toscansk landskap, vita vägar
På två hjul genom ett av världens vackraste landskap. Att cykla i Toscana i Italien är att kombinera motion med god mat, vin och njutning. Foto: Shutterstock.

Det är naturligtvis inte bara vägarna som gör att Toscana blivit något av ett cyklingens Mecka. Tänk osedvanligt vackra vyer, pittoreska byar, vingårdar och pasta från himmelriket. Och massor av snygga cykelkläder att köpa. Den italienska regionen är numera för cykling vad skotska St Andrews är för golfare och Mount Everest för klättrare, noterar tidskriften Forbes.

Thomas Sandell
När Thomas Sandell inte är ute och cyklar är han en av Sveriges mest uppmärksammade arkitekter och formgivare, och står bland annat bakom Gåshaga brygga på Lidingö och Stockholmsbörsen, och inredningar för restaurang East och Moderna Museet. Plus mängder med möbler och utmärkelser.

Fart och socialt

Thomas Sandell, som cyklat på vad han själv kallar elitmotionärsnivå sedan mitten av 1990-talet, återkommer gång på gång till Toscana.

– Det största cykellandet i världen är faktiskt Belgien, men Italien är i en egen liga. I Italien väjer bilisterna för cyklister, de tutar och vinkar. Och det finns en massa trevliga platser att stanna och äta pizza på, säger han.

Var i Toscana brukar du cykla?

– Det är olika. I fjol körde vi leden Tuscany Trails, den är ungefär 50 mil, på fem dagar. I Toscana finns mycket att välja på, både jobbiga stigningar och platta landskap. Jag gör gärna dagsetapper på uppemot 15 mil.

Toscana är för cyklister vad St Andrews är för golfspelare. Foto: Shutterstock.

Berätta, varför fastnade du för cykling från början?

– Det är socialt, både en lagsport och individuell träning. Cykling är fart och fullt av roliga människor. Och det är förhållandevis skonsamt mot kroppen.

Tävlar du?

– Ja ibland, men bara för att det är roligt. Det längsta jag brukar cykla är Vätternrundan.

Vilket är ditt bästa nybörjartips?

– Börja! De flesta cykelklubbar har nybörjargrupper som är vänliga och inbjudande, åk dit och häng med. Och räkna med ganska snabb förbättring. När man börjar bygga kondition på det här sättet är det inte ovanligt att tredubbla sin kapacitet på tre månader.

– Och vill du bli väldigt mycket bättre så cykla med någon som är riktigt snabb. En kompis råkade bli granne med en av Sveriges bästa cyklister och de började träna ihop. I början hade kompisen svårt att hänga med men ett år senare cyklade han på elitnivå.

Vilken är din bästa cykelanekdot?

– En kompis till mig fick punktering när vi cyklade i Italien. Han hamnade på efterkälken och telefonen dog. Till slut kom ett vänligt par i en liten Fiat 500, som de själva knappt fick plats i, med en jättehund i baksätet. De stannade och hjälpte till. Scenen när de puttrade ikapp oss i nästa by kommer jag aldrig att glömma: Min kompis låg i baksätet med hunden och benen utstickandes genom fönstret. Cykeln hade de satt fast på taket och alla skrattade.

Efter en dag i sadeln checkar man in på närmaste kvarterskrog. Foto: Shutterstock.

Publicerat 27.06.2023