Innovation

Nya Legokompisar

En har pigmentsförändringar, en har förlorat sin hand och en har Downs syndrom. Leksaksjätten Lego har uppdaterat sin kollektion av figurer så att de bättre speglar mångfald och verkligheten – och nu öppnar man för en börsintroduktion.

Blind lego med hud
Som du och jag. Leksaksjätten Lego lanserar nya karaktärer som bättre speglar mångfald. De har olika hudfärg och bakgrund och vissa har funktionsnedsättningar.

De nya figurerna, fem till antalet, är tänkta att hylla vänskap i alla dess former.

”Vi har inkluderat karaktärer med olika hudfärger, kulturella bakgrunder, funktionsnedsättningar och neurologisk mångfald, alla med autentiska personligheter,” heter det i ett pressmeddelande från Lego.

LEGO figurer med Vilitigo
Barn vill att leksaker bättre reflekterar deras verkliga liv, enligt en undersökning som Lego gjort bland 18 000 unga i 19 länder.

Bättre spegling

Bland figurerna finns Paisley som ibland har ångest, pysselälskaren Fiona som har Downs syndrom samt Jordin som har vitiligo (bortfall av pigmentering i hud och hår, som visar sig som fläckar).

De nya karaktärerna finns med när leksugna köper de set från Lego Friends som syftar till att bygga en konstskola, ett räddningscenter för hundar och en internationell skola. De finns också i en rad filmer på bolagets Youtubekanal.

Bakom lanseringen ligger en undersökning bland 18 000 barn mellan 6 och 12 år i 19 länder, som det danska bolaget gjort. Den visar att 68 procent av barnen vill att leksaker bättre avspeglar deras verkliga liv.

Tracie Chiarella+LEGO-figur
Tracie Chiarella är produktchef för Lego Friends.

– Det är fint att se att barn inser hur viktiga vänskapsrelationer är för den mentala hälsan och det är uppmuntrande att de vill ha mer emotionell mångfald i leksaker och karaktärer, säger Tracie Chiarella, produktchef för Lego Friends, till designsajten Dezeen.

Till börsen?

Strategin att lyssna på barnen verkar vara framgångsrik – åtminstone om man ska se till det senaste bokslutet. Under fjolåret såg Lego en kraftig tillväxt med intäkter på motsvarande 96,9 miljarder svenska kronor. Omsättningen ökade med 17 procent jämfört med året innan och bolaget planerar för nya produktionsanläggningar i USA och Vietnam, rapporterar nyhetssajten Dagens PS.

Ole Kirk Christiansen

Ole Kirk Christiansen

”Bygg med Lego, lilla vän.” Namnet Lego är en sammansättning av de danska orden ”leg godt” (ungefär ”lek bra”). Efter att grundaren Ole Kirk Christiansen namngett sitt företag fick han reda på att lego på latin betyder ”jag sammanplockar”.

Parallellt verkar Legogrundaren Ole Kirk Christiansens anhöriga öppna sig för en framtida notering. Christiansens barnbarn Kjeld Kirk Kristiansen har tidigare motsatt sig att det pedagogiska leksaksföretaget ska handlas på börsen. Men familjens nya stiftelsefond K2 kommer i sina stadgar inte att motsätta sig en framtida börsnotering, skriver bland andra Affärsvärlden. K2 ska äga 34 procent av rösterna i bolaget Kirkbi som i sin tur äger 75 procent av Lego.

Snickaren Ole Kirk Christiansen började tillverka leksaker på 1930-talet, först i trä och sedan i plast. Hans son, uppfinnaren Godtfred Kirk Christiansen, vidareutvecklade det färgglada byggsystemet och satte den lilla staden Billund på kartan.

legofigurer
Det pedagogiska byggsystemet Lego är en succé. I fjol hade bolaget intäkter på nära 97 miljarder svenska kronor. 

Bilder: LEGO

Publicerat 29.03.2023