Albaniens okända AI-stjärna
AI-roboten ChatGPT – som svarar på allsköns frågor, skriver dikter och klarar juridiktentor på nolltid – slog ner som en bomb i techvärlden i vintras. Vd:n och medgrundaren Sam Altman har prisats och hyllats i all världens medier, men den verkliga stjärnan och hjärnan bakom en av vår tids stora tekniksnackisar är en ung albanska vid namn Mira Murati.
På bara två månader samlade ChatGPT över 100 miljoner användare och skapade debatt världen över: Är tekniken en räddare eller förbannelse? Hur värjer man sig mot osanningar?
– Människan har i alla tider letat efter hjälpmedel som kan förenkla livet, det är inget nytt, säger Mira Murati, chef över forskningsbolaget Open AI som har utvecklat ChatGPT och tjänsten Dall-E, som skapar digitala bilder utifrån användarnas önskemål.
Musk och rymdfilm
Så vem är hon, den mörkhåriga kvinnan som mycket sparsamt uppdaterar sin LinkedIn-profil?
Mira Murati föddes i en liten by i Albanien och blev tidigt intresserad av teknik, noterar tidskriften Fast Company. Hon reste över Atlanten, studerade datavetenskap och tog så småningom en ingenjörsexamen från Dartmouth College i New Hampshire. Innan hon kom till Open AI 2018 arbetade hon för Elon Musks elbilsbolag Tesla och det omtalade sensorbolaget Leap Motion. Hon säger sig inspireras av Stanley Kubricks film 2001 – ett rymdäventyr och lyssnar gärna på Paranoid Android av Radiohead, enligt uppgifter till Time.
Vill sätta gränser
Nu ansvarar hon för teamen som utvecklar Open AI:s tjänster med kontoret i Pioneer Building i San Francisco som bas. Byggnadens namn är minst sagt passande för ett entreprenörsbolag vars tjänster spås förändra världen radikalt.
I de få intervjuer Murati gjort framgår att just AI:s påverkan på samhället, dess etiska och filosofiska dimensioner, är något hon funderar mycket på. Murati förordar ansvarsfullt bruk av AI till ”hela mänsklighetens gagn” och hon är för reglering.
– Vi befinner oss i ett unikt läge där vi kan sätta gränser för hur samhället påverkas. Det går åt båda hållen: Tekniken formar oss och vi den... Hur försäkrar man sig om att den i slutändan gagnar mänskligheten, frågade hon nyligen retoriskt i en intervju med Time.
– Det är viktigt att vi tar in olika perspektiv från filosofer, samhällsvetare, konstnärer och människor som arbetar med humaniora.
Mänskligt perspektiv?
Innan tjänsten ChatGPT blev publik listade Murati och hennes kollegor tänkbara problem, berättar hon i podden Greymatter. Högst upp på listan stod desinformation.
Ur det perspektivet är det viktigt att få de AI-system som skapas att tänka på världen likt människor, så att de har ”en robust uppfattning om vad världen är”, påpekar hon.
Till skillnad från exempelvis Google och kinesiska Baidu förordar Mira Murati att AI-tjänster testas av riktiga människor. Detta för att öka förståelsen om hur AI påverkar allmänhetens vardag.
– Man kan göra tekniska framsteg i ett vakuum, utan kontakt med den riktiga världen. Men då blir frågan: Går du verkligen i rätt riktning, säger hon till Fast Company.
Publicerat 28.03.2023