Kultur

Spisa som de gamla romarna

Det skulle kunna vara en scen ur en antik saga. Ska du till London i vår så missa inte svenske inredningsstjärnan Martin Brudnizkis senaste skapelse, den nyöppnade krogen Bacchanalia.

Bacchanalia
Monumentala skulpturer signerade den brittiska konstens ”enfant terrible” Damien Hirst pryder taket på den nya Londonrestaurangen Bacchanalia.

Mosaik, väggmålningar, ymnigt festande och eskapism. Och så den brittiske konstnären Damien Hirsts tolkningar av antika skulpturer i form av bevingade lejon, enhörningar och de gamla gudarna Medea och Bacchus.

Bacchanalia i Mayfair har hämtat idéer från romersk och grekisk mytologi, både när det gäller inredning och mat. En del av krogens Medelhavsinspirerade meny kallas Mat från gudarna och frestar med bland annat svart risotto, färska grönsaker med mynta och hummerpasta med tryffel.

Bacchanalia
Gigantisk väggmålning i modern form. I konstnären Gary Myatts tolkning av verket Romare i sin dekadens har iphones och Golden Gate-bron smugit sig in. Målningen finns på krogen Bacchanalia i London.

Bladguld och dekadens

Att upplevelsen ska vara gudalik har även designer Martin Brudnizki tagit fasta på. Insprängt i baren finns antika konsthantverksföremål, bladguld har använts flitigt och damtoaletten har mosaikväggar som ska föra tankarna till Hesperides trädgård (där, enligt grekisk mytologi, gyllene äpplen växte). Och den gigantiska väggmålningen som går från golv till tak i stora matsalen är konstnären Gary Myatts tolkning av tavlan Romare i sin dekadens som Thomas Couture målade 1847. I Myatts variant håller dock de draperade, lättjefulla personerna i smarta telefoner och datorer, noterar designtidskriften Dezeen.

Bacchanalia baren
Festa som på antikens tid. Svenskdesignade Bacchanalia i London har hämtat inspiration från antikens Rom och Grekland.

Vin i överflöd

Bakom Bacchanalia står krögaren Richard Caring, som även driver Anabel´s. Vid invigningen nyligen kommenterade han att den nya restaurangen är en plats för ”vindrickande i överflöd och socialiserande”.

Martin Brudnizkis studio har även renoverat just Anabel´s.

Den haussade svenskfödda designern och ekonomen öppnade sin studio år 2000, efter att ha läst till inredningsarkitekt i London. Nu har han kontor i både London och New York och jobbar med prestigefyllda hotellkedjor och krogar världen över.


Bilder: Johnny Stephens Photography / Bacchanalia

Publicerat 28.02.2023