Innovation

Snacka med stjärnorna

Sugen på ett snack med William Shakespeare, Albert Einstein, Billy Eilish eller Elon Musk? Tack vare ny teknik är det möjligt. Åtminstone nästan. Konversationen sker med en robot, en chatbot, som lärt sig resonera som din önskade samtalspartner.

Pratsugen. På Character.AI kan användare ”prata” med historiska eller samtida karaktärer i form av robotar. De går också att skapa egna karaktärer.

AI-tekniken fortsätter att bryta ny mark. Knappt har svallvågorna kring ChatGPT, roboten som kan svara på frågor och skriva text, lagt sig förrän nästa innovation slår ner. Nu handlar det om Character.AI, ett Kalifornienbaserat företag som låter användare chatta med robotar som anammat kändisars eller historiska figurers uttryck.

En nypa salt

”Inläsningen” på personen i fråga görs med hjälp av superdatorer som studerar enorma mängder text, allt från digitala böcker till konversationer och filmmanus. Tack vare komplexa så kallade neurala språkmodeller lär sig botarna att förutse svar i konversationer.

Men karaktärernas svar ska tas med en nypa salt. De är bara så bra som underlaget och inte alltid helt sanningsenliga. ”Kom ihåg att allt karaktärerna säger är påhittat”, varnar Character.AI på sin hemsida.

– Systemen är inte designade för att säga sanningen utan för att föra godtagbara konversationer, säger Noam Shazeer, tidigare Googleanställd som varit med och grundat Character.ai, till tidningen The New York Times.

– Tekniken kan användas för att ha roligt, få emotionellt stöd, hitta idéer och för allsköns kreativitet.

Shakespeare
Från Shakespeare till Batman. Character.AI:s chatbotar är duktiga på att hålla i gång snacket. Bild: Shutterstock.

Sprida fördomar?

Den teknik som gör det möjligt för robotarna att uttrycka sig så människoliknande har varit under utveckling i Silicon Valley under flera år. Men många företag är tveksamma till att använda den brett. Detta eftersom botarna hämtar sin kunskap från material som riktiga människor postar på internet, inklusive osanningar och hatiska budskap.

– Utan begränsningar kommer de (botarna) enbart att reflektera alla fördomar och all giftig information som redan finns på webben, säger Margaret Mitchell, som forskat om AI och etik, till The New York Times.

Bolag som Character.AI resonerar annorlunda. De räknar med att allmänheten förstår att ingen chatbot är felfri och att personer som använder dem utvecklar en hälsosam skepsis.

Resonemangen är typiska för den diskussion som pågått allt sedan begreppet AI myntades vid en konferens på Darthmouth College i USA 1956. Är tekniken en räddare som kan lösa svåra problem och ta över monotona arbetsuppgifter? Eller kommer den att hamna i ondskefulla händer och bidra till världens undergång?

Noam Shazeer, och Daniel De Freitas
Noam Shazeer och Daniel De Freitas, grundarna av Character.AI. Foto: Ian C. Bates/The New York Times/TT.

Skapade egen bot

Daniel de Freitas, som grundat Character.AI tillsammans med Shazeer, har fascinerats av datorer och språk alltsedan 2015, då han läste en forskningsrapport om så kallade neurala konversationsmodeller. Då jobbade han som mjukvaruingenjör på Microsoft. Två år senare, när han gått över till Google, använde han den egna utvecklingstid som anställda på sökjätten får till att utveckla en egen chatbot, med fokus på just konversation. Det var då han mötte Shazeer, som forskade på AI.

I dag driver de två sitt bolag från Palo Alto. Det omskrivna företaget må i nuläget mest ägna sig åt underhållning, men grundarna ser en framtid full av möjligheter.

– Mer och mer pengar kommer att läggas på att träna system att bli ännu smartare. Vi är långt ifrån slutet på (AI-) trenden, säger Shazeer.

Publicerat 31.01.2023