Kultur

5 vintrender i sommar

Vad ska vi ha i glaset när solen står som högst? Vilken är sommarens druvsort? Vad ska vinet ha för färg? Hur ska presentvinet se ut, och i vilka regioner händer det just nu? Anders Melldén, till vardags vinskribent i bland annat Svenska Dagbladet och Munskänkarnas tidning In Vino, ger dig fem trender du bör ha koll på innan du häller upp.

Anders Mellden
Vinskribenten Anders Melldén tipsar om sommarens främsta vintrender. Foto: IG@andersmellden.
Vermentino druvor
Beställ ett glas välkyld vermentino nästa gång, så förstår sommelieren att du har koll.

I franska Provence heter den rolle. På Korsika och Sardinien och längs Liguriens och Toscanas kuster kallas den i stället vermentino. Och den är helt klart sommarens druvsort med sin kombination av friskhet, aromatiska päron- och ananastoner och – i de bästa versionerna – stram mineralitet liknande den i en nyöppnad flaska Perrier. På Systembolaget släpps i sommar ett antal nya viner av druvsorten. Drick dem väl kylda till grillad fisk, grönsaksrätter och lite hetare kryddningar.

portugisiskt vin
Portugisiska regionen Vinho Verde har dragits med ett halvsjaskigt vinrykte – men det är det slut med nu. Foto: quintasdemelgaco.pt

Kolsyrat, alkoholsvagt och billigt – vinho verde är vinet från den lummigt gröna regionen med samma namn i norra Portugal, som genom åren har skaffat sig ett grundmurat rykte för sin svajiga kvalitet. Nu är det slut på det. Härifrån kommer fantastiska viner, främst vita men också röda och rosé, av spännande lokala druvsorter som loureiro (vit) och alvarelhão (röd). Mest känd har alvarinho blivit, som ger smakrika, friska vitviner perfekta till fisk och skaldjur. Står dessutom ortsnamnen Melgaço eller Monção på etiketten är kvaliteten extra säkrad.

tre beskurna flaskor där man ser etiketterna
Färgen spelar ingen roll – det är smaken som räknas. Vi kan kalla dem ljusröda, och de smakar fantastiskt.

Är det rött? Är det rosé? Spelar det någon roll? Nej – ljusröda viner är hetare än någonsin, men servera dem svalt, runt 14 grader. Passar perfekt till all mat som är lite mittemellan, som grillad lax eller kyckling, olika grönsaksrätter och ostar. Nyfiken? På bolaget hittar du till exempel mörkrosa Glup Rosado från Chile (nr 94412, 179 kr), ljust röda La Corte del Pozzo Bardolino från Italien (nr 2340, 115 kr) och supercoola ljusröda Kung Fu Criolla från Argentina (nr 93696, 229 kr). Sistnämnda släpps mitt i juli.

två personer skålar i ett vinodlingsfält
Bordeaux är kanske den mest klassiska av vinregioner, och nu är den mer prisvärd än någonsin.

Världens mest ikoniska vinregion har det tufft. Vinerna har sålt dåligt på senare tid och rankor dras upp mot att odlarna får statligt stöd. Priserna går ner men kvaliteten på det som faktiskt tillverkas är bättre än någonsin. Toppviner som förr var sällsynta på vår marknad går plötsligt att få tag på, och under våren har mängder av bordeauxer från nyss släppta årgång 2022 sålts på Systembolaget – slå till om något fortfarande finns kvar. Och du, de fylliga röda bordeauxvinerna är fantastiska, men missa inte de vita, unika i sin fatlagrade, smakrika stil.


Grupp glada vänner njuter av en middagsbjudning. Stor magnumflaska mitt i bilden
Magnumflaskor är inte bara festliga, de mognar också långsammare än vanliga flaskor.

Vin i storformat imponerar. Inte bara formmässigt utan även innehållsmässigt eftersom mognaden går aningen mer långsamt än i vanlig flaska. Det gör att många champagner har äldre årgångar i 1,5 liters-magnum än under samma etikett på 75-centilitersflaska. Så är det med exempelvis Louis Roederer Collection (nr 77498, 1 298 kr). Att ge bort en magnumpava visar därmed att du har koll, samtidigt som det öppnar upp för fler inbjudningar. Man behöver ju vara några som delar …


Bilder, där inget annat nämns: Shutterstock (förutom vinflaskorna)

Publicerad 23.06.2025