Hållbarhet

5 gamechangers i Greta Thunbergs fotspår

Jack Harries (25), Storbritannien

Det började som en ensam skolstrejk för klimatet i augusti 2018.

– Eftersom det inte var någon annan som ville följa med så gjorde jag det själv.

I dag lyssnar hela världen på den 16-åriga miljökämpen Greta Thunberg när hon äntrar talarstolen i FN, träffar påven i Rom eller hänger med Al Gore i Davos.

Tack och lov är hon inte ensam i klimatkampen – vi har spanat in fem andra orädda unga gamechangers som fightas vid hennes sida och gör skillnad. 

1. Anuna De Wever (17), Belgien

Belgien är ett av de land där skolstrejkerna har fått massivt genomslag. Det mycket tack vare 17-åriga Anuna De Wever som lyckats engagera och mobilisera tusentals ungdomar till strejk sedan januari 2019.

2. Jack Harries (25), Storbritannien

När YouTube-stjärnan Jack Harries startade sin kanal 2011 var det för att dela med sig av erfarenheterna av sitt sabbatsår. I dag har han nästan fyra miljoner följare och ett helt annat syfte med vloggandet. Tillsammans med sin tvillingbror producerar han dokumentärfilmer om klimatförändringarna och den välbesökta YouTube-kanalen både utbildar och engagerar.  

Greta Thunberg

I april nådde hon över en miljon följare på Instagram, bland dem finns superstjärnor som Leonardo DiCaprio, som flitigt delat hennes inlägg.

Hon är diagnostiserad med funktionsnedsättningen Aspergers syndrom. En vanlig effekt är att personen har lätt för att oförtröttligt fokusera och gå in på en uppgift som känns meningsfull.

Greta är faktiskt lite av kändis redan från födseln. Mamma är operasångaren Malena Ernman och pappa är poeten och författaren Svante Thunberg. Farfar Olof Thunberg är skådespelare och har även gjort röster till tecknade barnfilmer, som svenska Bamse.

Hon har bland annat utsetts till Årets kvinna i Sverige och är nominerad såväl till den franska regionen Normandies frihetspris och till Nobels Fredspris.

Den amerikanska tidskriften Time har utsett henne till en av världens 100 mest inflytelserika personer.

Efter framträdanden i Davos, Bryssel, Paris, Berlin och Strasbourg träffade Greta påven i Rom den 17 april. ”Carry on, Greta!”, uppmanade påven henne.

Bland hennes hängivna fans finns superstjärnor som Bono och Arnold Schwarzenegger men också Frankrikes president Emmanuel Macron.

3. Varshini Prakash (25), USA

För ett år sedan var det få amerikaner som hört talas om The Green New Deal. Ett politiskt förslag som tagits fram i syfte att minska koldioxidutsläppen radikalt och skapa nya gröna arbetstillfällen. I dag diskuteras det både i senaten, i media och i näringslivet. Något som den ungdomsledda klimatrörelsen The Sunrise Movement och dess 25-årige frontfigur Varshini Prakash sett till.

4. Ramón Bedoya (19), Colombia

Han är son till en bonde som blev brutalt mördad 2017, troligen som resultat av sin högljudda kamp mot palmoljeplantagen i Colombia. Nu är det Ramón som försvarar familjens gård som ligger omringad av stora plantager. På hälften av sin mark odlar han grödor medan den andra hälften får stå orörd för att bevara den biologiska mångfalden. Något som provocerar omgivningen till den milda grad att 19-åringen tvingas leva med livvakter. 

5. Xiuhtezcatl Martinez (18), USA

Redan som sexåring började han att föreläsa om miljö och klimat för alla som ville lyssna. Sedan dess har Xiuhtezcatl Martinez talat inför FN ett flertal gånger. Han har även arbetat för att stoppa användningen av bekämpningsmedel i parker och fracking av olja och gas i USA. Dessutom är han en av 21 ungdomar som stämt den amerikanska staten för att inte göra tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. En rättegång som har fått stor uppmärksamhet.

Publicerat 24.05.2019