Factfulness

30

Elon Musk drömde om ett höghastighetståg som skulle ta honom från Los Angeles till San Francisco på 30 minuter. Det var så Hyperloop-konceptet föddes

Ett helt nytt transportsystem, där vi kommer susa fram i 1 200 kilometer i timmen i stålblanka vakuumrör mellan världens storstäder.

Välkommen ombord – om en timme är vi i London! Hyperloop ska konkurrera ut flyget.

Efter att framgångsrikt ha byggt en testbana i Kalifornien bestämde sig Musk för att gratis dela med sig av teknologin i en så kallad ”open-source-lösning”. I dag har ett flertal företag i världen nappat på idén och driver utvecklingen framåt. En av dem är Richard Branson, som har startat Virgin Hyperloop One och i öknen utanför Las Vegas uppfört en avancerad testanläggning i full skala. I mitten av nästa årtionde räknar man med att teknologin ska vara färdig att tas i bruk och de första passagerarna tar plats i de fönsterlösa kapslarna som mjukt accelererar från 0 till 1 200 kilometer i timmen på tre minuter.

Modern teknologi i raketfart, men allt bygger egentligen på en gammal och väl beprövad idé. Förr i världen var det vanligt att skicka brev och mindre paket med tryckluftsteknik. Postkontor i såväl Paris som New York hade liknande system som fungerade ända in på 1980-talet, och en del företag och organisationer har till helt nyligen använt sig av rörpost. Men det krävdes en utanför-boxen-hjärna som Elon Musks för att se att detta skulle kunna bli morgondagens höghastighetståg.

Publicerat 25.05.2019