Factfulness

2020 års största upptäckter

Förra året var inget toppenår – en pandemi, bränder, upplopp och motsättningar har dominerat nyheterna. Men sett utifrån forskningen skedde stordåd. Vi har listat fjolårets nio viktigaste vetenskapliga framgångar.

1. Vaccin mot covid-19

Det tog bara 42 dagar från att virusets arvsmassa publicerades offentligt till att den första vaccinkandidaten började testas på människor. Andra var inte långt efter. Och det är rekordsnabbt.

2. AI löser proteingåta

Företaget Deepminds dataprogram Alpha fold löste en av biologins största utmaningar: att räkna ut 3D-formen på ett protein och därmed hur de fungerar i verkligheten. Gener är byggda av DNA, som är kodade proteiner, och allt liv skapas av proteiner. Vetenskapskribenten Adam Rutherford beskriver det som att läsa noter och för första gången höra musiken som man ser framför sig.

3. Finns det liv på Venus?

I september kom nyheten att forskarna upptäckt fosfin, en giftig gas, på Venus yta. Det kan vara ett tecken på liv – något ingen räknat med eftersom Venus är en rätt hemsk plats ur vårt jordliga perspektiv. Det handlar alltså inte om aliens, utan om att när vi upptäcker liv i universum kommer det förmodligen att vara på detta sätt: ”biosignatur-kemikalier”.

Foto: Shutterstock

4. Crispr botar sjuka

Gensaxen Crispr/Cas9 gav Nobelpriset i kemi och forskare vid företagen CRISPR Therapeutics och Vertex Pharmaceuticals visar att tekniken kan bota två ärftliga blodsjukdomar som beror på en mutation i en enda gen. Behandlingen är dyr: minst en miljon dollar per patient.

5. Spår efter den första dinosaurien

I Jurassic Park är det lätt att isolera dinosaurie-DNA, i verkligheten något helt annat. 2020 tog vetenskapen dock ett stort steg och forskare har identifierat silhuetten av celler, former som kanske är kromosomer och flera möjliga DNA-kärnor. ”Möjligheterna är extremt spännande”, säger paleontologen David Evans på Royal Ontario Museum till National Geographic.

6. Världens äldsta grottmålningar

Forskare visade att målningar av jaktscener och människor med djurhuvuden på grottväggar på Sulawesi i Indonesien är runt 44 000 år gamla – 4 000 år äldre än all tidigare känd konst.

7. Äldre än äldst

Långt innan vår egen sol såg dagens ljus skickade en döende stjärna ut damm i rymden. En liten bit av det stjärndammet – fångad i en meteorit som krockade med jorden 1969 – har utsetts till det äldsta material som hittats här. Undersökningar visar att det är någonstans mellan 4,6 och 7 miljarder år gammalt.

plastflaska
Foto: Shutterstock

8. Enzymer bryter ner plast

Forskare har utvecklat ett superenzym som bryter ner polyetentereftalat, känt både från pet-flaskor och polyesterkläder, till sina minsta kemiska byggstenar. Förhoppningsvis kommer detta att leda till att plast i framtiden lättare kan återvinnas om och om igen, och på så sätt minska oljeförbrukningen radikalt.

9. Äntligen rymdresor

SpaceX, ägt av Elon Musk, skickade ut två astronauter på världens första bemannade kommersiella rymdflygning. Uppdraget var ett test för att bevisa SpaceXs duglighet och Crew Dragon-kapseln förde Bob Behnken och Doug Hurley ut i jordens omloppsbana där de dockade med ISS, internationella rymdstationen. SpaceX gjorde om resan den 15 november, nu med fyra NASA-astronauter.

Källor: National Geographic, The Smithsonian, The Guardian, Business Insider, DN

Publicerat 28.01.2021