Ekonomi

20-årsjubileum för Gates 2.0

Bill & Melinda Gates. Foto: Shutterstock

Först världens mest framgångsrika – och förmögnaste – företagsledare, sedan ett lappkast till världens mest generösa välgörenhetsarbetare.

Det har gått exakt 20 år sedan Gates klev ner från Microsofttronen, skrev ut en check på fem miljarder dollar till sin välgörenhetsorganisation och bestämde sig för att starta ett nytt liv.

Borta var vd:n som aldrig någonsin tog ledigt och memorerade de anställdas registreringsnummer för att se vilka andra som jobbade helg, plats på världsscenen för mannen som predikar flexibelt arbetsliv, vikten av kärleksfulla relationer och allas lika värde.

Vem som inspirerade honom att byta spår i livet?

Mamma Mary, så klart! Hon uppmanade honom gång efter annan att höja blicken från jobbet och börja spendera sina pengar på att bygga ett bättre samhälle. Dagen innan Bill och Melinda gifte sig så skickade hon ett brev till dem bägge som avslutades med orden: ”Till den som har fått mycket förväntas mycket!”

När Mary dog bara ett halvår senare gjorde Bill Gates den första insättningen till vad som några år senare skulle utvecklas till Bill & Melinda Gates Foundation. Att stiftelsen bär bägge makarnas namn är inte så konstigt, Melinda har redan från start varit väldigt aktiv och drivande.

Och som ett självklart tecken i tiden – när världen nu brottas med att försöka ta sig genom coronakrisen så ställer makarna Gates stiftelsens resurser till förfogande. Allt annat arbete sätts på paus i jakten på en lösning av coronaviruset. Hittills har man finansierat utvecklingen av ett vaccin men också bekostat kliniska studier och forskning.

Så grattis på 20-årsdagen till Bill Gates 2.0, den uppdaterade versionen av superentreprenören som 2020 fortsätter att inspirera med sin filantropiska miljardärsklubb Giving Pledge.

The Giving Pledge. Warren Buffet, Bill och Melinda Gates

Publicerat 18.05.2020