101-åringen som inte kan sluta jobba
Hon är stilikon, inredningsguru och affärskvinna. Bara i år har Iris Apfel lanserat flera kollektionssamarbeten – bland annat med svenska H&M och mattillverkaren Ruggable – och samtidigt firat sin 101-årsdag.
”Mer är mer & mindre är tråkigt”. Orden möter den som surfar in på Iris Apfels Instagramkonto. De 2,4 miljoner följarna matas med färgstarka energikickar till bilder, ofta på Apfel själv iförd sina karaktäristiska tjockbågade glasögon. På ett foto håller hon upp en knallrosa platåsko, på ett annat poserar hon iförd röda skinnbyxor. Ett tredje visar en volangklädd Apfeldocka.
Fotografierna tycks förhållandevis väl sammanfatta det unikum som utgörs av Iris Apfel och hennes värld av textilier, smycken och ting.
”När jag designar en kollektion blir den ett uttryck för mina känslor, abstrakta idéer blir nåbara. Det är underbart att tillföra patos, magkänsla och objekt jag tycker om till formgivning”, skriver Apfel i en epostintervju med tidskriften Fast Company.
Intervjun gjordes i höstas, i samband med lanseringen av hennes samarbete med Ruggable. Den 18 mattor och fem dörrmattor stora kollektionen omfattar motiv som ser ut att vara hämtade från en östafrikansk safari, tropikernas fågelvärld och 1700-talets Europa.
Till Vita huset
Mönstren skulle också kunna vara inspirerade av Iris Apfels eget liv som New Yorkbaserad globetrotter.
Född 1921 i Queens, öster om Manhattan, upptäckte hon tidigt storstadens mer eklektiska kvarter. Hon tog ofta tunnelbanan till Greenwich Village där hon gick i antikaffärer för att hitta material till de kreationer hon började göra som ung. Hon läste konst på New York University och University of Wisconsin innan hon blev modeskribent på tidningen Women’s Wear Daily – samtidigt som hon extraknäckte som inredare.
1948 gifte hon sig med Carl Apfel och två år senare lanserade paret textilfirman Old World Weavers. De specialiserade sig på reproduktioner av 1600-, 1700- och 1800-talstyger och tillbringade mycket tid i Europa, där de också köpte in antikviteter.
Samtidigt stod Vita huset på Iris Apfels kundlista. Hon jobbade med renovering och design under nio presidenter, från Harry Truman till Bill Clinton. I intervjuer har hon avfärdat uppdraget som enkelt, eftersom presidenterna ofta ville ha det som det alltid varit. Det enda undantaget var första damen Jacqueline Kennedy som hade stora ambitioner med presidentbostaden.
Gifta i 67 år
Paret Apfel drev Old World Weavers tillsammans fram till att de formellt gick i pension 1992. Men det innebar inte att de slutade arbeta. Iris Apfel konsultade, var med i filmer, skrev böcker och föreläste. Hon hamnade på listor över världens bäst klädda och stod modell för en Barbiedocka.
2015, när paret varit gifta i 67 år, gick Carl bort, 100 år gammal. På Instagram hyllar hustrun fortfarande sin make och i intervjuer har hon berättat att hon har kvar klänningen hon bar på deras första träff (och att hon fortfarande kommer i den).
Samma år öppnade Metropolitan Museum of Art i New York en utställning om Iris Apfels stil, där kläder och accessoarer visades på provdockor. Den blev en sådan succé att den turnerade runt i USA.
Vill ha personlighet
Parallellt blev Iris Apfel anlitad för allt fler reklamsamarbeten. 97 år gammal (!) skrev hon kontrakt med modellagenturen IMG. Modevarumärken, inredningsföretag, kosmetikajättar och glasögontillverkare står nu på kö för att samarbeta med stilikonen.
Vad är då hemligheten bakom Apfels extravaganta, eleganta och ofta humoristiska uttryck?
I en intervju med H&M, gjord i våras när samarbetskollektionen lanserades, understryker hon vikten av att klä sig personligt och bära det som gör en lycklig.
– Nuförtiden klär sig folk alldeles för generiskt… De bär det som är modernt, det som är trendigt, vad de har blivit tillsagda att ha på sig. Det är fruktansvärt tråkigt. Jag vill se personlighet, säger hon.
Receptet för en stil à la Iris är att vara nyfiken, ha roligt och upptäcka sig själv.
– Det handlar inte om vad du har på dig utan hur det känns när du bär något. Stil handlar om att uttrycka sig själv och, framför allt, attityd.
Publicerat 23.11.2022